Kako pomagati kužku ali muci, ki se boji pokanja in hrupa?

Kako pomagati kužku ali muci, ki se boji pokanja in hrupa?

Za veliko kosmatinčkov je december čas, ko so pod velikim stresom, saj se bojijo pokanja in hrupnih zvokov. Kako jim lahko pri tem pomagamo in kakšni so pravzaprav najbolj očitni znaki tako imenovane ‘hrupne fobije’?


Znaki strahu pred hrupom so podobni tesnobi pri ločitvi in vključujejo:

  • Prekomerno zadihanost in / ali slinjenje
  • Vokalizacija
  • Trepetanje in tempo ali zamrzovanje na mestu
  • Nekontrolirano uriniranje / iztrebljanje
  • Destruktivno vedenje
  • Skrivanje ali pobeg

V študijah fobičnega vedenja pri psih je bilo dokazano, da se simptomi lahko razlikujejo glede na pasmo.

Zdi se, da se večina pasjih anksioznih motenj razvije med 12. in 24. mesecem in se poslabša, če se ne zdravi – kuža se v tem času najbolj socializira.

Znano je tudi, da če se pes odzove na en hrup, se bo verjetno odzval tudi na druge zvoke. Primer: kadar se preveč preplašeno odzove na nevihte, ima 95-odstotno možnost, da se bo podobno odzval tudi na ognjemet.

Lastna izkušnja: Moj kuža Kai se v mladosti ni bal hrupa. Vse dokler ni enkrat prišla močna primorska ‘tramontana’. Od tistega trenutka dalje je bilo njegovo vedenje v času hrupa (nevihte, prazniki) zelo, zelo kritično.

Pazite, da ne okrepite tesnobnega vedenja

Če sumite ali veste, da vaš kuža ali muca razvija fobijo pred hrupom, morate najprej poskrbeti, da ne nagrajujete njegovega strahu in tesnobe.

Na primer: kot ljudje se pogosto skušamo čustveno potolažiti s stavki, kot je ‘V redu je.’ Kadar je za vašega psa beseda “v redu” običajno povezana z zaželenim vedenjem, mu lahko rečete “v redu je”; kadar občuti strah ali tesnobo, pa ga lahko zmede in okrepi njegovo fobično vedenje.

Enako velja za božanje prestrašenega psa, da se potolaži. Za vašega psa je božanje nagrada, zato s tem nehote krepite njeno zaskrbljeno vedenje. Za nekatere pse je božanje med tako imenovano epizodo strahu le še en element, ki povzroča tesnobo v njegovem okolju.

Umirjanje paničnega kužka (ali muce)

Poskusite med opazovanjem strahu preprosto opazovati svojega psa in si naredite načrt, kaj storiti, da ga boste umirili:

Lahko ga dpeljete v mirno sobo v vašem domu in ga bodisi pustite samega, da se sam pomiri (če ni besen), ali pa mirno ostanite z njim. Tiho in mirno okolje lahko pogosto olajša vedenje.

Nekateri fobični psi bodo sami iskali temne, tihe kotičke, kjer se bodo lahko pomirili, zato razmislite o tem, da bi prestrašenemu hišnemu ljubljenčku zagotovili zatemnjeno sobo, tla v omari ali prostor pod mizo. Cilj je, da psu zagotovite varno mesto, ki mu pomaga, da se pomiri. Če v svojem temnem, mirnem prostoru nadaljuje s paniko, mu ni treba pomagati, da se sprosti.
Preden pride do možnega tremorja, predvajajte mirno in pomirjujočo glasbo (svetujemo MusicMyPet.com ). To lahko vašega psa sprosti in potolaži v stiski.


Poskusite se nežno stisniti h kosmatinčku, vendar ga pri tem ne smete božati. Le vaša bližina bo morda olajšala njegovo vedenje. V kolikor bo to pomagalo vašemu kužku, boste takoj začutili, da so se njegove mišice pričele sproščati. V kolikor je kuža zaradi tega še bolj pod stresom, potem takoj nehajte s tem.

Eterično olje sivke dokazano zmanjšuje pasji stresni odziv. Priporočam, da položite nekaj kapljic na ovratnico ali steljo vašega psa, preden se pojavijo stresni znaki.


Če je vaš pes navajen na svojo kočo (zunaj ali notri), se lahko prostovoljno odpravi tja, da se sam pomiri, ali pa ga lahko vodite vi. Odeja mu lahko pomaga pri tem, da se sprosti.

Pozor! V nobenem primeru ne smete prestrašenega kužka prisiliti v zaboj niti takrat, ko je že zaskrbljen, niti v pričakovanju paničnega odziva na vreme ali druge zvoke. Vaš pes se bo počutil ujetega, kar bo poslabšalo njegovo fobijo in reakcijo nanj.

Če se vaš pes boji neviht ali drugih glasnih zunanjih zvokov, je sprehajanje na prostem res slaba ideja. Psi lahko pobegnejo ali se resno poškodujejo.

Kaj priporočamo mi in številki lastniku kužkov ali muc?

Vet’s Best Comfort Calm naravne tabletke za kužke

Vet’s Best Comfort Calm tablete za pse so dopolnilna krmna mešanica, ki zadostuje za 30 dni (pri psu, ki ima 20 kg). Primerno za pse od 1 leta starosti naprej. Pomaga pri lajšanju in zmanjševanju stresa. Ključni učinkovini sta L-triptofan in koreninice baldrijana; le te pomagajo pri ohranjanju umirjenosti vašega psa. Žvečljive tablete z okusom, ki ga psi naravnost obožujejo. Brez umetnih barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa.

Vet’s Best Comfort Calm gel za muce

Vet’s Best Comfort Calm je dopolnilna hrana za mačke za 30dni. Primerno za mačke od 8 tedna starosti naprej. Mešanica L-teanina, fitokemikalije, ki jo najdemo v zelenem čaju in koreninicah baldrijana, je bila pozorno izbrana, da bi vaši mački pomagala premostiti stresne situacije in tako omilila stres in tesnobo. Pomaga preprečevati stres ob stresnih situacijah, kot so nevihte, potovanja in poki. Gel odličnega okusa, ki ga mačke obožujejo. Osnovan je na naravnih sestavinah, ki ne povzročajo omotičnosti. Ne vsebuje petroleja, umetnih barvil, ojačevalcev okusa, melase, koruznega sirupa ali dodanih sladkorjev.

Razni priboljški za kužke in muce, ki vsebujejo pomirjevalna zelišča, ki jih prejmete tukaj.

Poziv k mirnim praznikom!

Čeprav je vlada letošnje leto prepovedala uporabo pirotehnike, vseeno najdemo objestneže, ki pokajo zaradi lastnega zadoščenja. Pozivamo: pomislite na vse uboge živali (in tudi ljudi), ki se takšnega hrupa bojijo. Zanje je lahko to smrtno nevarno! Kužki in muce imajo raje igračke, kot pokanje.