Kaj storiti, ko si muca zlomi zob?

Kaj storiti, ko si muca zlomi zob?

Kot laik temu nebi posvečala velike pozornosti samo zato, ker tudi žival ne kaže nobenih znakov – če ne pride do zapletov. Iskreno povedano, dokler nisem bila sama v takšni situaciji, nisem niti vedela, da obstaja veterinar, specializiran za mačjo stomatologijo.

Ko ne veš, dokler te ne izobrazijo …

Sama nisem opazila, da bi Biba imela kakšne težave in nikoli ji nisem podrobno pregledovala ust. Pri pregledu pa je veterinar odkril, da ima zlomljen zobek (sprednji “čekan” – največji zobek). Nevedno sem vprašala, kaj to pomeni. Razložil mi je, da je odprta zobna pulpa dostop bakterijam v notranjost. V primeru okužbe, bi se bolezen razširila po celi ustni votlini. Muca bi verjetno izgubila zobe in poginila, saj nebi več jedla. Kakšne so možnosti, da se to zgodi – nevem. Ampak v celem mačjem življenju bi verjela, da se bo prej ali slej kakšna bakterija znašla tudi v ustih in povzročila težave. Muca ne pokaže bolečine, ker jè na drugi strani, počasneje, skratka se znajde. Po dveh tednih pa ta zob “umre” – ni več oživčen. S tem bolečina izgine. Zato se muca vede, kot da ni nič narobe.

Rešitev?

Takoj, ko sem prišla domov, sem pričela brati in raziskovati o tem. Priznam, bila sem vedno bolj ‘panična’. Naslednji dan sem klicala veterinarja in želela vedeti kakšne so možnosti zdravljenja. Napotil me je k najboljši slovenski vet. stomatologinji Doc. dr. Ani Nemec, ki je takrat delala na Kliniki za male živali v Ljubljani (sedaj dela v Kliniki za živali Postojna). Čakalna doba je bila mesec dni in v tem obdobju sem bila zelo živčna.

Po temeljitem pregledu, mi je ponudila dve možnosti: zdravljenje ali odstranitev zoba. Obe sta imeli pozitivno in negativno plat. Pri zdravljenju bi zob obdržala, kar je največja prednost. A je tu še druga plat:

  • poseg je tvegan,
  • uspeh ni zagotovljen,
  • zdravljenje je potrebno ponavljati,
  • zelo visoki stroški (od 400€ dalje za 1 obisk).

Muco bi bilo potrebno najprej uspavati, slikati in pogledati korenino zoba – če je primerna za zdravljenje. V primeru zdravljenja se naredi “plomba” – kot pri ljudeh. Za žival pa je to veliko mučenja.

Na drugi strani je odstranitev zoba:

  • enostaven poseg,
  • cenovno dostopen (100€).

Muca naj se nebi zavedala, da zoba več nima in živela normalno dalje. Negativna plat je vizualne narave – zatikanje zgornje ustnice za spodnji zob.

Priznam – mene je bilo najbolj strah tega, kako bo jedla.

Kaj sem se na koncu odločila?

Izveste v prihodnjem blogu .. ?

Biba & Deborah ❤